RANDEVU TALEP FORMU
Candida Diyeti
Candida Diyeti
Hizmetlerimiz
Candida Diyeti

Candida Albicans Nedir?

Candida albicans, bağırsaklarımızda bulunan ve candidiyaz enfeksiyonuna neden olan yaygın bir mantar türüdür.  Bağırsak mikrobiyomunda zararsız şekilde yaşayan mantarın çeşitli nedenlerle kolonilerini genişletmesi; bağırsak hastalıkları, oral pamukçuk ve vajinal mantar enfeksiyonları gibi durumlara neden olabilir. Candida, kendini korumak için şekeri kullanıp biyofilmler oluşturarak bağışıklık sisteminin etkisinden kendini koruyabilmektedir.  Vücudumuz için zararlı etkiyi yaratırken bağırsak pH’ını değiştirebilir.

Candida Sadece Bağırsak Sağlığını mı Etkiler?

Bağırsak sağlığı tüm bedenin sağlığı ile ilişkilidir. Bağırsak sağlığı; bağışıklık, glikoz kontrolü, kalp sağlığı ve sindirim ile ilişkilendirilmiştir. Son araştırmalar, bağırsak sağlığı ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bağırsaklardaki sağlık sorunları vücudumuzdaki tüm sistemleri etkilemektedir. Candida’nın aşırı büyümesi; asetaldehit, ürik asit ve amonyak gibi toksik metabolitleri açığa çıkartır ve bu maddeler kan dolaşımına katılır. Asetaldehit, kronik baş ağrılarına ve beyin sisine neden olur ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından potansiyel bir kanserojen olarak sınıflandırılır. Ürik asit, eklem ağrısına neden olabilir ve fazlalık oluşursa gut oluşumuna neden olabilir.

Candida Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Candida Mantarı’nın;

  • Yorgunluk,
  • Beyin Sisi,
  • Hafif Depresyon,
  • Sindirim Sorunları,
  • Sinüs Enfeksiyonları,
  • Besin Allerjileri,
  • Mantar Enfeksiyonları,
  • Eklem Ağrıları gibi genel belirtileri vardır.

Candida Mantarı ve Disbiyosiz

Yapılan pek çok çalışmada başta bağırsak olmak üzere; vücudun çeşitli kanallarındaki kontrolsüz Candida üremesinin ağır metal toksisitesiyle ilişkili olabileceği bulunmuştur. Bunun sebebi ise Candida patojeninin üremesini baskılayan faydalı mikroorganizmaların sayısının ağır metal toksisitesi nedeniyle azalması ve vücutta disbiyoz oluşmasıdır. Disbiyozis mikrobiyotadaki dengenin bozularak, vücuda zarar vermeye başlaması demektir. Candida’nın en önemli görevi ağır metal olan cıvayı bulup bağlamaktır. En ağır mantar enfeksiyonlardan biri olan Candida, 80’den fazla toksin yayarak vücudu olumsuz yönde etkilemektedir.

Candida Diyeti Nedir?

Candida diyeti, vücuttaki candida mantarı miktarının azaltılmasına yönelik olarak yapılan un, süt ürünleri, şeker ve işlenmiş gıdaları yasaklayan özel bir diyet türüdür. Kan şekerinin ve vücut ağırlığının düzenlenmesini destekleyen candida diyeti, sebzelerin tüketimine izin verir. Candida temizliği olarak da bilinen candida diyetinde enerji kaynağı olarak karbonhidratlar kullanılır. Karbonhidrat alımı kısıtlanarak mayayı enerji kaynağından mahrum bırakmak amaçlanır.

Candida Diyeti Nasıl Yapılır?

Candida diyeti, şeker, süt ürünleri, glütenden kaçınarak yağsız proteinler, sağlıklı yağlar, nişastalı olmayan sebzeler ve probiyotik ağırlıklı beslenmeye odaklanarak yapılır. Candida mantarının aşırı çoğalma riskini artırabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmasını gerektiren bir diyettir.

Candida Diyeti Yaparken Tüketilmemesi Gereken Besinler

Karbonhidrat alımının kısıtlanmasıyla mayayı enerji kaynağından mahrum bırakarak yapılan candida diyetinde aşağıdaki gıdaları sınırlamak veya bunlardan kaçınmak gerekir:

  • Buğday, arpa ve çavdar dahil gluten içeren tahıllar
  • Süt ve yumuşak peynirler gibi laktoz oranı yüksek süt ürünleri
  • İşlenmiş katı ve sıvı yağlar, örneğin kanola yağı, soya fasulyesi yağı ve margarin
  • Akçaağaç şurubu, mısır şurubu ve bal gibi basit şekerler ve yapay tatlandırıcılar
  • Patates, mısır, fasulye ve bezelye gibi nişastalı sebzeler
  • Muz, mango, incir ve kuru üzüm gibi yüksek şekerli meyveler
  • İşlenmiş etler ve çiftlikte yetiştirilen balıklar gibi belirli etler
  • Yer fıstığı, ceviz, antep fıstığı ve kaju fıstığı da dahil olmak üzere bazı kabuklu yemiş ve tohum türleri
  • Kafeinli kahve ve çay, şekerli içecekler ve alkol gibi belirli içecekler

Candida Diyeti Etkilerini Görmek Ne Kadar Sürer?

Candida diyeti, uzman diyetisyen eşliğinde belirttiği süre boyunca uygulanır. Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren bu süre enfeksiyonun vücutta atılması ve kişinin daha iyi hissetmesiyle son bulur. Candida diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetler alkol, şeker ve kafein gibi bağımlılık yaratan birçok gıdayı ortadan kaldırır. Sonunda nişastalı ve şekerli besinlere olan isteğin tamamen ortadan kaybolduğunu bile fark etmek bile mümkündür. Bunun yanında daha fazla enerjiye sahip olarak eskisi kadar aç hissetmeyebilirsiniz. Candida diyeti, doğru bir şekilde uygulandığında ise ciltte ve zihinsel sağlıkta iyileşmeler yaratabilir.

Candida Diyeti Riskleri Nelerdir?

Candida diyeti gibi düşük karbonhidratlı bir diyet uygulamanın risklerinden biri vücuda yeterli miktarda lif almamaktır. Lif, kan şekerini, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan ve kolon kanseri gibi belirli hastalıkların önlenmesinde rol oynayan önemli bir kaynaktır. Bu yüzden candida diyeti gibi düşük karbonhidrat içeren diyetlerin uzun vadede sürdürülmesi zor olabilir.

Candida Diyeti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Candida diyetinde muz yenir mi?

Muz, yüksek şekerli meyveler arasında yer aldığından candida diyetinde tercih edilmemesi gereken besinler arasında yer alır.